fredag 28. januar 2022

 Kor mykje er eit menneske verdt?

Siste blogginnlegga mine har vore om visse politiske parti her i landet som ser ut til å ha ein eigen verdiskala for «sine», og ein annan for « dei andre». Med «dei andre» tenkjer eg på jødar som var offera terroristane som vitja Utøya, hadde som mål å drepa og øydeleggja.


I dette innlegget vil eg koma inn på undertrykte og forfylgde kristne. Jødar og kristne er to greiner på same treet. Forskjellege, men veks på same rota.


Dagsavisa «Dagen» 20.01.22 hadde på side 16 og 17 ei oversikt over land der kristne vert utsette for forfylging. Informasjonen bladet gjev, byggjer på «Opne dører» sin informasjon om kristne rundt om i verda. Overskrifta på artikkelen er skremmande, særleg sidan Taliban har vore æresgjester på eit av dei mest prestisjefulle hotella landet vårt har, og Taliban har reist med innleigd super-jetfly fram og tilbake. Overskrifta er:

Øvste delen av sida eg har henta opplysnings frå.
«Afghanistan er verdens farligste land for kristne»

Underoverskrifta: «FORFØLGELSE: - Vi vet at mange kristne ble drept på kort tid da Taliban grep makten i Afghanistan, sier Åpne Dører-leder».


Landet som har vore «Nummer 1» tidlegare, Nord-Korea, var komen ned på andreplass. Afghanistan er verst. Eg siterer:


«-Kristne menn ble tatt til fange, torturert og forsøkt presset til å gi informasjon om andre kristne. Så ble de drept, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.
Informasjonen kommer fra organisasjonens afghanske kilder. Noen av dem har flyktet. Andre er framdeles i landet.
»


Og lenger nede i artikkelen: «De aller fleste afghanske kristne er konvertitter. I islam regnes de som frafalne. Dette er forbundet med stor skam og regnes som en kriminell handling. Selv mens det var vestlig nærvær i Afgahnistan, var det dødsstraff for å bli en kristen. Etter Talibans stormangrep i august i fjor, er det ifølge Åpne Dører blitt enda mye verre ----
På generelt grunnlag kan de si at kristne må regne med å bli drept, hvis troen deres blir oppdaget.
- Dette gjelder særlig menn, sier Askeland. Kristne kvinner har mindre sjanse for å bli drept, men desto større sjanse for å bli tatt som krigsbytta og solgt til prostitusjon»
.i)

Dette er altså bakgrunnen til den norske regjeringa sine spesialinviterte gjester.

Så langt eg har lese og høyrt om forhandlingane på «Soria Moria», må tilhøva til dei kristne i Afghanistan vore eit «ikkje-tema». Terroristane har arbeidd for å få meir pengar, og for å verta anerkjende ute i den store verda. Den norske regjeringa med utanriksministeren i spissen har flagga jenter og kvinner sin rett til utdanning og liknande. Temaet om overgrep mot kristne og jødar, var fråværande i dialogen med Taliban. Men artikkelen eg har sitert frå, skriv (s.17):

Israel, einase demokratier i området, kan berre skimtast som ei lys stipe ved Middelhavet..  



 

«Talibans seier i Afghanistan kan ha fått konsekvenser langt ut over landets grenser, viser rapporten. «Kabuls fall har nøret opp under en følelse av uovervinnelighet blant jihadist-grupper over hele verden. …. Åpne Dører advarer mot «talibanisering». De har registrert en økning av islamsk vold i land som Nigeria, Mali, Den sentral-afrikanske republikk og Burkina Faso.»

 
Noreg har fast plass i Sikkerheitsrådet i FN. Korleis kan me arbeida for mellommenneskeleg likskap, mot folkemord og for trusfridom når terror mot jødar og kristne ser ut til å vera så uinteressant?

Det forundrar meg og at Senterpartiet er med på dette. Sjølv er eg oppvaksen på landsbygda og kjenner solide og trauste menneskje som stemte for denne regjeringa.

Som dei, kjenner eg og grunnregelen for alt jordbruk: Det du sår, skal du hausta. 

Det gjeld også i politikken.

-----------------
i) Alle desse sitat er, som faksimilen, frå side 16 i avisa.

------------- 

Det er ikkje lov å kopiera noko frå denne bloggen uten skriftleg løyve frå meg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar