torsdag 24. oktober 2019

Eugenikk - Vitskapeleg ugras eller dødeleg gift?

Del 1


Alle i vårt samfunn veit kven Charles Darwin var, kva han gjorde og korleis hans idear har endra trua på korleis livet på jorda har utvikla seg. Men få minnest søskenbarnet hans. Dette trass i at hans teoriar fekk endå meir å bety for både vitskap og politikk i det hundreåret som ligg bak oss.

Sir Francis Galton.
Sir Francis Galton, 1822-1911, var ein føregangsmann i studiet av miljø og arv. Frå han kjem frasene "Natur versus natur" og "Eugenikk" (på norsk: "rasehygiene")

På slutten av livet skreiv han ei bok om eit utopisk samfunn der dei hadde utvikla ein metode for å få fram meir intelligente og friskare menneskje. Brutalt sagt no i ettertid: Ei oppskrift på rasemessig menneskeavl etter same prinsipp som vert brukt i forskinga på dyr.

Når det gjeld dyr, er det denne styrde "kryssinga" som har gjort at NRF (Norsk raudt fe) har dei ettertrakta genetiske eigenskapane som dei er vide kjende for. Elles er samfunnet omkring oss fullt av slike rasemessige "super-produkt" som rasehundar, rasekattar, rasehestar osv.

No har du sikkert lukta lunta? - for sprengstoff var det i teorien han kom med. Eg kan berre nemna Holocaust så har du biletet for deg. Men er du som eg, så dukkar det spørsmål opp ein eller annan stad inne i skallen: Korleis kunne ein vitskapleg teori få så mykje å seia for ei heil verd?

Svaret er like enkelt som det er umogeleg å finna svara på.

Amerikanske studier

På tur i USA møtte eg eit spennande menneskje, JoAnn, som har brukt livet på å undervisa om jødar, jødisk historie, holocaust, og å byggja bru mellom jødar og kristne. Av norsk-svenske røter, men planta i Midtvesten (USA) sitt landskap og miljø. Frå hennar materiale har eg lært mykje, og fått inspirasjon til å "grava" etter opplysning om emnet i vårt vesle land....

Chr. Davenport

Men lat meg starta i USA med hennar undervisningsmateriale:


Charles Davenport, 1866-1944.


Charles F. Dight
 var ein framståande amerikansk biolog og drivkrafta bak eugenikken (rasehygiene-bevegelsen) i USA. Var direktør av "Cold Spring Harbor Laboratoriet i 1910", der han grunnla "Kontoret for registrering av eugeniske data".
Charles Freemont Dight arbeidde ved University of Minnesota.

Dight ønskte ei reform av samfunnet bygd på rasemessige studier og prinsipp. Han var grunnleggaren av "Minnesota Eugenics Society", og hans arbeid var ei viktig grunn til loven (1925) som tilrettela sterilisering av "mentalt svake" til dømes.

I juli 1941 overlèt han sin store formue til eit legat ved Universitetet for at det skulle arbeida vidare med studiet av eugenikken.

I august 1933 skreiv han dette brevet til Hitler:

"Kanslar Adolf Hitler.

Berlin, Tyskland.
 

Æra Kanslar;

Eg legg ved ein kopi utklipt frå "Journal of Minnesota", USA, i samband med din plan om å utrydja mentale svakheiter i det tyske folk, noko som her vert sett på som svært positivt.

Eg lit på at du vil ta mot mitt ærlege ynskje om at din innsats på dette området vil verta ein suksess, og vil føra til framgang av eugeniske rørsler i andre land slik som i Tyskland,

Med stor respekt,

C.F.Dight. M.D.

President av "Minnesota Eugenics Society".

(Underskrift med blå skrift. Omsetjinga er mi).

 

Eugenikk i Tyskland
Under dette symbolet fekk eugenikken fritt spelerom


Tyskarane, med sin perfeksjonisme og sitt system, fylgde opp, og JoAnn skriv:

"Loven for å forhindra fødslar av barn med foreldre som hadde arvelige svakheiter, kom 14. juli 1933. Den påla alle dokterar å registrera alle tilfelle av arvelege sjukdommar dei fann i sin praksis.

Nazistane brukte vitskapelige metodar og tekniske studier gjort i USA til føremål som ingen til då hadde tenkt var råd".


Å gå nøye inn på den vitskaplege og politiske utviklinga i Tyskland, tek for mykje plass. Studiet eg fekk, gjev eit resymé av den historiske utviklinga der slik at årstal og hendingar kan setjast inn i sin rette samanheng:

1933: Hitler vart kanslar. (Same året skreiv Dight brevet til han).

1935: Nürenberg-lovene identifiserte og isolerte jødane.

1938: 09.11. var "Krystallnatta" med massiv anti-jødisk opprør og vald.

1938: Angrep på Austerrike.

1939: Invasjon av Polen.

1940: Invasjon av Noreg.

1942: Vansee-konferansen med detaljplanlegging av masse-drap.

1940-42: Oppbygging av dødsleirane.

1945: 6 000 000 menneske drepne i Holokaust.

 

Merk: Nazismen var VERDSLEG, ikkje KRISTEN, men dei fleste nazistane var trufaste medlemmer i kristne kyrkjer.

-------------
Det er forbode å bruka heilt etter delvis det eg her skriv utan skriftleg løyve frå Inge Bjørnevoll.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar