søndag 17. desember 2023

«Fordømmende nasjoner»

Dette er overskrifta på leiarartikkelen til Arthur Berg 18.12.75. (i)  Han skriv:

«FN har vedtatt en fordømmelses-resolusjon mot Israel. Denne gang beskylder man staten Israel for en serie brudd på folkeretten. Resolusjonen ble vedtatt med 87 mot 7 stemmer. Både resolusjonens innhold og stemmetallene viser at FN for alvor biter hodet av all skam.
----
Mot 7 stemmer har de Fordømmende Nasjoner (FN) vedtatt at Israel bryter folkeretten. Blant flertallet befinner seg nok de kommunistiske statene, f. eks. Russland. Men kommuniststatene retter seg jo selv slett ikke etter folkeretten. Hvis Russland skulle slippe ut alle fanger som sitter i fengsel i strid med folkeretten, ville landet få alvorlige problemer.

Og hvis levende og døde jøders vitnesbyrd om lidelser, trakasseringer og forfølgelser mot jøder i arabiske land i de senere år, kunne publiseres, ville selv FN kanskje ha fått vansker med å godta denne tåpelige resolusjonen. For det er tåpelig den er.»

Dette vart altså skrive for nokså nøyaktig 48 år sidan. Det kunne vore skrive i dag. No har nemleg «Fordømmende Nasjoners generalsekretær» teke i bruk Artikkel 99 for å tvinga Israel til å stansa krigen mot Hamas. Israels utanriksminister, Eli Cohen, seier at Antonio Guterres sine handlingar støttar Hamas, og at han på denne måten godtek terroristane sine drap, bortføring av born og valdtekt av kvinner.

Israel sin ambassadør til FN, Gilad Erdan, seier at FN treng ein generalsekretær som støttar krig mot terroristar, og ikkje ein som handlar i samsvar med den rollen som Hamas har tildelt han. (ii) Same ambassadøren har sagt at Guterres burde gå av på grunn av si tydelege anti-Israel-haldning.

Ein organisasjon uten etikk?

Faksimile frå den omtalte artikkelen
På dei 50 åra sidan denne artikkelen vart skriven, har Berg si treffande skildring av FN vorte godt bevist. Eg tenkjer då på utallege anti-israelske resolusjonar, og alt press som er lagt på dette einaste demokratiet i Midtausten. Brot på folkeretten i Russland, Iran, Nord-Korea o.s.v., vert stadig neglisjert eller stillteiande godteke. Gjeld ikkje «likskap for loven» i FN?

For FN gjeld tydelegvis ikkje vedtaka dei arva frå San Remo-konferansen, eller retten til å forsvara seg mot terror som den Israel opplevde 07.10.23.

«Israels lange kamp med FN»

Dette er overskrifta på side 9 i «Et ord frå Jerusalem», nr. 11/23 frå den Internasjonale Kristne Ambassade, Åsgårdstrand. Artikkelen byggjer på ei bok Torkil Åmland har skrive om tilhøvet mellom Israel og FN gjennom tidene. 

Det grovaste dømet på FN sine misgrep mot jødane, er truleg det som hende etter Yom Kippurkrigen i 1973. Då vedtok FN at «Sionisme er rasisme». Vedtaket var resultat av eit forslag frå Idi Amin, støtta av Fidel Castro og Mohamed Gadafi! Ein fin bukett av statsleiarar, synest ikkje du det og? Desse brutale diktatorane fekk FN med på å fordømma jødane og deira arbeid for å ha sin eigen stat! Dette vedtaket vart oppheva i 1991, står det i artikkelen, men likevel har generalforsamlinga framleis vore sterkt anti-israelsk.

På same måte som Idi Amin, Fidel Castro og Mohamed Gadaffi den gongen, får no Hamas FN si generalforsamling å fylgja sine politiske ynskje.

«Skal Israel ut or SN?» (iii)

Faksimile frå artikkelen
«Utanriksministrar frå 40 arabarland krev no at Israel skal støytast ut or SN. Framlegget er ei blank fornærming av verdsorganisasjonen som for få år sidan skipa og garanterte Israel. Likevel er det ikkje umogeleg at framlegget kjem opp i SN. Og det verste er at ein ikkje kan kjenna seg viss på at det vert nedrøysta heller. Ei forsamling som klappa og jubla ein væpna terroristleiar velkomen til seg, kan finne på å bita hovudet av all skam ein gong til.

Det er ikkje mange åri sidan SN gjorde vedtaket om å skipa staten Israel, og garantere statens eksistens. Men seinare har SN stort sett gløymt både vedtaket, garantiane og si eiga ære. Og det same har store delar av heimsens ny-radikaliserte papegøyar gjort». (iv)

Når melder Israel seg ut av FN?

Min kontakt i Israel har fleire gonger stilt spørsmålet om det ikkje snart er på tide å gå ut av FN. Kanskje Guterres sitt utspel no gjer at Israel seier «Nok er nok!» 

Kva vil eit slikt brot få å seia? For FN ingen ting. Dei vil nok framleis lata seg leia - slik dei gjorde då Idi Amin, Fidelo Castro og Muhamed Gadaffi arbeidde for å skada jødane.

"Sjå på liljene på marka...."
 

Men vil Israel få det betre?

Dette er hovudspørsmålet både menneskeleg og bibelsk. At Gud ein gong skal dømma nasjonane, veit me ut frå Bibelen. Derom er det ingen tvil. 

Kanskje Guds helsing til Israel anno 2023 er den same som då syrarkongen Sankerib angreip Juda? Då vart det sagt: 

«Ver djerve og sterke! Ver ikkje redde, og ottast ikkje kongen i Assyria og heile den hæren han har med seg! For det er ein større med oss enn med han. 8 Med han er ein arm av kjøt, men med oss er Herren vår Gud. Han skal hjelpa oss og føra krigane våre.» (2.Krøn 32;7-8.) (v)

Me kan lesa om korleis det gjekk den gongen, - og kvifor det gjekk som det gjekk. Kvifor skulle ikkje det same kunna skje i dag om Israel vender seg til Gud og ber om hans hjelp mot sine fiendar?

----------
(i) Eg refererer framleis frå boka «Med Israel i kamp for fred».
(ii) «The UN needs a Secretary-General who supports the war on terror and not a Secretary-General who acts according to the script written by Hamas». (Sitat frå Jerusalem Post på internett,  07.12.23).
(iii) Dette er tittelen på leiarartikkelen til Arthur Berg 19.07.75. Denne er skrive på nynorsk, og SN er forkortinga av Sameinte Nasjonar (SN), eit namn som me sjelden høyrer i dag.
(iv) Terroristen han sikta til, var nok Yasir Arafat som fekk tala til FN si generalforsamling. Om dette skriv NRK (https://www.nrk.no/urix/arafat-i-midtostens-historie-1.585068)
:   1974:  Arafat taler i FN «med en olivengren og en frihetskjempers våpen». Han ber at verdenssamfunnet ikkje må tvinge han til å la fredssymbolet olivengren falle».
(v) Bibelsitatet er frå Norsk  Bibel, nynorsk utgåve.

---------------

Det er forbode å bruka bilete eller tekst frå denne bloggen uten skriftleg løyve frå meg.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar