søndag 19. november 2023

Gaza

I gamle dagar vart dette området langt sør i Jødeland kalla «Filistarland». Under romersk styre høyrde det til provinsen «Palestina». Då det ottomanske riket gjekk under, oppstod eit engelsk mandatområde som også vart kalla «Palestina». (i)

Etter den arabisk-israelske krigen i 1948, overtok Egypt området. Fleire flyktningleirar vart då grunnlagde der, og frå 1950-åra fekk UNRWA arbeidet med desse (ii).

Under seksdagarskrigen i 1967 tok Israel området. Frodig jødisk jordbruk oppstod då der det før var øydemark. Store mengder grønsaker vart produsert  i Gaza og sendt til Israel og Europa.

Skjermdump frå https://snl.no/Oslo-avtalen
«Osloavtalen», - ei ulukke

Eigentleg er det to «Osloavtalar», men den som vart underskriven i 1993, er den som normalt går under namnet «Osloavtalen». Dokumentet «Prinsipperklæring om midlertidige selvstyre-ordninger» skulle liggja til grunn for ei ny framtid for Midtausten, vart det sagt. Bak låg løgna «Land for fred!». Sanninga var og er «Land for terror og drap». 

I Israel fekk arbeidarpartiet sin leiar, den tidlegare generalen Ariel Sharon, makta i 2001. I  2004 fekk han nasjonal-forsamlinga (Knesset) med på å tvinga gjennom full israelsk tilbaketrekking frå Gaza, og dei jødiske jordbrukarane vart drivne ut med makt. (iii) 

Hamas overtok makta i Gaza i 2006. Dei har i «grunnloven» sin at dei skal drepa alle jødar og utsletta staten Israel, noko dei framleis arbeider for. Som «skjold» for våpenlager, inngangar til underjordiske tunellar, produksjonslokale for rakettar og utskytingsrampar, har dei brukt mellom anna skular. Dette er skular FN-organisasjonen UNRWA arbeider for og i. Korleis kan det ha seg at desse ikkje har registrert kva terroristane dreiv med? Såg dei det ikkje, eller ville dei ikkje sjå det?

Det same gjeld fleire av sjukehusa på Gazastripa. Under det største sjukehuset ligg hovudsenteret til Hamas, seier Israel. (iv) Personar frå Gaza som har vorte intervjua på ILTV, fortel at Hamas også brukar ambulansar til transport av våpena og folka sine!

Dette er sjukehus der «Leger utan grenser» arbeider. Dei skrik til himmels om Israels krigsbrotsverk og at «pasientar døyr» på grunn av mangel på straum og drivstoff. Spørsmålet mitt er korleis det kan ha seg at desse legane, på lik linje med lærarane i UNRWA, ikkje har greidd å oppdaga kva terroristane dreiv med ved, i og under institusjonane dei arbeider i? 

Eller godtek desse legane alt Hamas driv med? Betyr «utan grenser» utan etiske grenser?

Faksimile frå "Dagen" 02.11.23
Tunellane - «Hamas sin styrke»

Det finst tunellar under grensa til Egypt for smugling og illegal inn- og utvandring. Der er også tunellar inn i Israel (som vart brukte 07.10.) Gaza-stripa er 41 kilometer lang og frå 6 til 12 kilometer brei. Hamas har eit nett av underjordiske tunellar som skal liggja 30 til 80 meter under bakken, og utgjera til saman fleire hundre kilometer!  Eit slikt nettverk treng elektrisk energi til lys, ventilasjon og toalett. Tunellane har opphaldsrom, lager (for mellom anna drivstoff og våpen), samt inn og utgangar. Gislar som er frigjevne, fortel at dei vart førde gjennom tunellar der dei delvis gjekk i vatn.. Altså finst lekkasjar, enten av vatn i grunnen eller frå kloakkar og vassleidningar over.

Talet på «Hamas-soldatar» er usikkert, og kalkylane varierer frå 10-15 000 til over 50 000. Lat oss seia talet er 30 000. Nokre tusen er alt drepne, og mange av dei som er att, skal gøyma seg i tunellane. Dei treng kontinuerleg store mengder luft, vatn, mat, toalett og plass til å kvila eller sova, i tillegg til rom for planlegging og kommunikasjon mellom avdelingane. Om Israel får stogga all energi, mat og vatn til tunellane, vil terroristane etter ei tid verta tvinga opp og ut. 

Tilførsla av luft, vatn og elektrisitet er truleg gøymt i eller bygd saman med sjukehus og liknande institusjonar. Der har terroristane born, pasientar og andre sivile som skjold. Og «Leger utan grenser», UNRWA-personale og andre ropar om hjelp for å hindra Israel i å nå ugjerningsmennene som gøymer seg mellom dei eller under dei!

«Nazi-terrorisme».

I Israel vert terrorangrepet 07.10 samanlikna med nazismens overgrep mot jødar under andre verdskrig. Uttrykket får meg til å tenkja på Auschwitz - Birkenau. Tyskarane si  «Endlösnung» skaut fart då han som hadde ansvar for avlusing på klede, fekk lov til å prøva cyanid-gass på jødar og andre. «Oppfinninga» skapte gasskammera som «tok unna» fleire tusen menneske kvar dag.

Tunellane - Hamas sin akilleshæl

Faksimile frå "Norge i dag", 03.11.23.
Internasjonale media ser føre seg at israelske soldatar må trengja inn i tunellane og kjempa mot både terroristar og innlagde feller eller «Booby traps», ser eg. Men ved å stengja all ventilasjon, vatn og elektrisitet til tunellane, vil terroristane døy på grunn at koldioksidet frå deira eigen pust, om ikkje mangel på vatn, mat og eit kollapsa kloakksystem tvingar dei ut.

Denne tida på året har Israel og Gaza det Bibelen kallar «Tidleg-regn». Med alle dei sundskotne tunellane, er inntrenging av vatn og ein reell fare. Storregn som omskaper tørre elvefar til livsfarlege fossar, førekjem også i Gaza. Det vil tvinga terroristane ut, eller drukna dei.

Kvar er Gud i denne krigen?

Mange har etter 07.10. sagt og tenkt: Korleis kunne Gud tillata noko slikt? Han har då sjølv sagt at jødane skal flytta heim til Israel (v), og at han skal ta seg av fiendane deira. Han seier til dømes:  «Sei til dei urolege hjarto: Ver frimodige, ottast ikkje! Sjå, der er dykkar Gud! Hemnen kjem, attergjeld frå Gud. Han kjem sjølv og frelser dykk.» (Jes 35,4.)

Jeremias tek endå sterkare i: «Sion seier: «Herren har forlate meg, Herren har gløymt meg.» 15  Kan ei kvinne gløyma sitt diande barn, ei omsorgsfull mor det barnet ho bar? Sjølv om dei skulle gløyma, skal ikkje eg gløyma deg. 16  Sjå, eg har teikna deg i hendene mine, murane dine er alltid framfor meg. 17  Dei som skal byggja deg, kjem springande, dei som la deg i ruinar og grus, dreg bort frå deg.» (Jes 49:14-17).

Israels Gud (Adonai Elohei-Tzva'ot) er allmektig. Han grip inn - i si tid...

---------

(i) Det er dette namnet arabarane som i dag bur på «Vestbredden» og i Gaza, har «adoptert». Dei utgjer ikkje ei eiga folkegruppe eller stamme, slik som jødane. Jødane hadde og identifikasjonspapir og pass som sa dei var «palestinarar» fram til staten Israel vart fødd i 1948.
(ii) Ut frå dette seier ein av leiarane i Hamas sin politiske fløy at det er FN og ikkje Hamas som har ansvar for tryggleiken til innbyggjarane i Gaza, og at FN må syta for at dei får det dei treng av mat, medisinar m.m.
(iii) Dei fordrivne israelske bøndene vart lova hjelp og ny start andre stader i landet, men seier at den hjelpa såg dei aldri noko til. Mange seier og at Gud straffa Ariel Sharon for det han gjorde. Han fekk hjerneslag i 2006 og vert liggjande i koma fram til sin død i 2014. (Dette utsagnet får stå for deira rekning som opplevde å verta drivne frå Gaza den gongen).
(iv) Det sjukehuset vart  bygt av Israel då dei styrde området!
(v) På hebraisk «aliyah».

Bibelsitata er frå Norsk Bibel, nynorsk utgåve.

--------

Det er forbode å bruka bilete eller tekst frå denne bloggen utan skriftleg løyve frå meg.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar