onsdag 12. februar 2020





Bønnetur 2                                                           Tredje del


Med bønn frå nord til sør


Det var naturleg at me starta siste del av turen frå Golan langs grensa mot Libanon der Iran og Hamas stadig førebur seg på krig og stadig lovar å drepa alle jødar.

Ti meter nedanfor der eg tok biletet til høgre, skimtar du  Israel sitt grense-gjerde. På andre sida av dalen ligg leiren der FN har sitt senter for overvaking av grensa. Til leiren, vart det sagt, er laga god veg for at dei skal kunna evakuera soldatane fort i tilfelle krig.

På toppen ser me Hamas sitt senter med overvakingsutstyr som ser langt inn i Israel. Dei har og sement-fabrikk som lagar sement for eventuelle tunellar under grensa og inn i Israel.


Meggidosletta eller Harmageddonsletta låg grøderik og vakker framfor oss.

Bibelens tristaste profeti?


Dette vesle Jødelandet, skjæringspunktet mellom Afrika, Asia og Europa, har vore i fokus fleire tusen år. Etter det profetiske ordet skal sletta verta sentrum for eit enormt slag. Me som les og trur profetordet, ser at eit avgjerande slag i endetida skal utspela seg på Meggidosletta, eller Harmageddonsletta som norske Biblar og brukar. (Johs. opb. 6,16 og Sakarja 12,11). Her har vore mange slag før, og ei av dei mest kjende gamle borgene ligg med utsyn over dalen. Meggido var ein israelsk by rundt tusen år før Jesu fødsel. Borga på åsen har ein spesiell inngang som nokre daterer til Salamo si tid, og andre til Akab eller Jeroboam II. Og som elles i landet, føregår her stadige utgravingar.

Eit teikn på himmelen frå himmelen?

Israel har alltid minst to jagarfly i lufta for å kontrollera grensene. Me var derfor vane med å ha fly over oss. Men med me stod og såg ut over Meggidosletta, kom eit fly og laga ein fisk på heimmelen over oss. Visste dei at me var der, eller var det tilfeldig? I alle fall er mange, både autoritetar og andre israelarar, glade for at nokon ber for dei. For oss eit teikn på at det er rett det me gjorde!

Eit museum og eit klasserom


Marinemuseet i Haifa gav oss informasjon om den illegale immigrasjonen til Israel, ikkje minst nett etter siste verdenskrig. Ei trist soge med tanke på den engelske blokaden. Tusenvis av jødar på rømmen frå drap og overgrep i Europa, vart avviste og plassert i leirar forskjellege stader.

Her var soga om heimvending (alyah) i stor skala. Alyah er framleis det store bønnemnet for IFI.  Det er det også for organisasjonen Ebeneser som har stått bak båten "Exodus" som tok hundrevis av jødar til Israel frå Svartehavsområdet, og som gjev hjelp til alyah av jødar frå mange andre stader i verda.

 Museet hadde mykje å læra oss. Her var informasjon om ulukka med "Patria" som kosta 267 immigrantar livet og 172 skadde. Diverre hadde me ikkje mykje tid til å sjå oss rundt, men her var det råd å sjå både overflatefartøy og den gamle ubåten. Spennande hadde det vore å fått tid til å setja seg inn i soga om nordmannen Martin Siem som gjennom stråselskapet "Starboat" hjelpte Israel å få fem små og moderne krigsskip under Yom-kippurkrigen i 1973.

Etter dette drog me til Jaffa, hamna der mange av immigrantane kom inn. Under bønnestunda hadde me med utsyn over hamna og Middel-havet. Ved sida låg huset (veggen til venstre) der soldatane frå Napoleons hær vart teke hand om. Mange av soldatane greidde ikkje klimaet og sjukdomane som fanst her. Dette skulle vera ein vesentleg grunn til at Napoleon gav opp felttoget og vende heim.

Slik ber familiane om å få gutane sine heim...

Siste etappe

Siste bønnestadane denne gongen var nær grensa til Gaza. Me stogga ved minnesmerket over dei falne i krigane som har vore der. Det var sabbat den dagen. Familiane til dei to drepne soldatane som palestinarane i Gaza ikkje vil utlevera, var på sin faste plass for å minna verda om uretten dei lir.

Ved godt mot, trass stadige angrep


Sderot er landsbyen nærast grensa. Han er ofte angrepen med rakettar, ballongar og anna. Derfor har innbyggjarane her meir traumer enn elles i Israel. Trass dette var byen prega av nybygging og liv. Folketalet går opp, sa dei, mellom anna fordi soldatar som er ferdige med militærtenesta, vel å busetja seg her.

Me hadde bønnestunda i parken. Ei lita jente kom og såg på oss. Elles var alt så stilt som det kan vera i ein levande småby.

------------------

Vil du vera med å be for Israel og for at jødane skal venda heim slik profetiane seier?
 
Ta kontakt med  https://www.ifi.org.il   
Dei sender deg bønnebrev kvar fredag, - også norsk.

---------------------

Det er ikkje lov å bruka korkje bilete eller tekst
frå bloggen min uten å ha fått skriftleg løyve på førehand.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar