tirsdag 11. februar 2020

Bønnetur 1.

Mazada.

 Eit minne frå fortida for vår samtid


Den veka bønnekonferansen held til i Jerusalem, er det vanleg å ta ein dagstur til ein spesiell stad for å be. Denne gongen gjekk turen til Mazada som i dag er ein av Israels nasjonalparkar på UNESCO si verdsarv-liste.

Sjølve Mazada er eit fjellplatå ikkje så langt frå der dei fann Daudehavs-rullane. Oppe på platået var det eit lite samfunn. Herodes den store bygde seg vinterpalass der rundt 30 år f. Kr. Han hadde då god utsikt over Daudehavet og dalen. På kanten, der han bygde palasset, kjem friske vindar opp. Etter Herodes sin død, vart platået omgjort til eit viktig romersk fort.

Dette fortet tok jødane (selotane) i opprøret før år 70 e. Kr. Då Jerusalem var tapt og øydelagt, samla opprørarane seg i denne borga. Sisterner og gode lagerrom gjorde at dei kunne leva her i årevis og gjera hard motstand mot romarhæren som kom etter dei.
Taubana opnar Mazada for turistane

Soga seier der var 960 menneske på Mazada då romarhæren gjekk til angrep med 8000 soldatar. Dei brukte vesentleg slavar til å byggja ein rampe så dei kunne nå opp og angripa sjølve forsvarsverket på kanten av platået. Først i 73 e. Kr. greidde soldatane å nå opp og bryta gjennom muren.

Inne i borga fann dei to kvinner og fem born i live. Dei hadde gøymt seg i ei av sisternene. Resten hadde teke kollektivt sjølvmord for ikkje å falla i romarane sine hender.
Utsyn mot Judea fjell-land


 

 

Kva hadde så bønnekonferansen her å gjera?


For oss var det ikkje berre ei innføring i Israelsk soge, men aktiv bønn for Israel og for det israelske forsvaret. Hit kjem framleis unge soldatar frå hæren og avlegg lovnad om aldri å falla levande i fiendane sine hender.


Kvifor?


I krigane som jødane har hatt etter engelskmennene reiste frå landet, har krigsfangane vorte så mishandla av fienden at døden for eiga hand var mykje betre. (i)

Her budde opprørarane romarane sleit så hardt for å knekkja

Soldatane er til vanleg mellom 17 og 21 år, ofte rett frå skulebenken. For dei er både soldatlivet og det vedvarande fåren for krig, hardt psykisk og fysisk. Både palestinarane som bur i det gamle Jødeland, og nabostatane, seier skriftleg og muntleg at deira endelege mål er å drepa alle jødar. (ii) Mange av dei som var med på konferansen, hadde born eller barneborn som i militæret.

Samtalane våre med Gud den dagen, var både takk for at Gud oppfyller sitt ord mot jødane og Israel, og bønn og forbønn for dei som skal forsvara landet. Enkelt-soldatar og forsvarsleiing, men og utvikling av våpen og etterretning for at jødane skal kunna leva trygt i sitt gamle heimland.

-------------------
(i) I nyare tid har det vore nokre tilfelle av normal fangeutveksling slik internasjonale reglar tilseier. Dette gjer at ikkje alle soldatane kjem til Mazada for å avleggja eid lenger. Men er det vanleg rutine i mange avdelingar enno.
(ii) Oslo-avtalen var det berre Israel som prøvde å oppfylla. Framleis betalar Nores store pengesummar som går til belønning/lønn til terroristar som har drepe eller skadd jødar. I tillegg har Noreg finansiert lærebøker som glorifiserer hat og vald mot jødar i dei palestinske skulane.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar