onsdag 29. juli 2015

På reis inn i sandhavet............



Brev 6
………………….

"Springforbien" gjekk til Vangsnes før, men svikta oss. 
Men me ser både den og dei andre båtane når dei passerer neset vårt.

 
Det var ikkje Fjord1 me reiste med morgonen etter, men Citro1. Berre å hiva kuffertane om bord og kasta loss. Både sjåføren og kona er slekt å rekna og loste oss trygt både austover og sørover. 

Far hennar var ein av dei gamle kapteinane både på  Sognefjord og Vangsnesferja før han fekk ansvar for hurtigbåten til Bergen. Det var han som lokka Fylkesbåtane til å bruka indre leia til Bergen. Nokre tronge sund var der nok, men endå verre med alle steinbryggjene som vart vaska ned av dei militærbåtbylgjene. Svogeren min, han med traktoren hugsar du, er sinna på dei enno.  No må me vassa i flovatn for å løysa båtfestet frå pålen ytst på bryggja. Før kunne han gå tørrskodd ved normal flo. Seier han.
Eg forsvarar Fylkesbåtane og minnar om isen som smeltar, Napoli som sig i havet og Atlantis som er under havet for lenge sidan. Havet stig eller så er det landet som sig. Andre alternativ er det ikkje i min fantasi. Minst ein desimeter kvar tusenår med eller utan Fylkesbåtane si hjelp. (Kanskje derfor dei skifte namn til Fjord1?) Men «Springforbien» som gamletanta på tunet hjå oss kalla hurtigbåten, fekk flytebryggja å leggja til om nokon ville av eller på der på øya til svogeren min. For så vera sikre. Så kan dei leggja til uansett.

Cittro1en hadde ikkje problem med korkje bryggjer eller vatn. Landskapet stort sett gult, tørt og bylgjande. Her og der nokre tre i ei klynge, men elles berre tustar av eit eller anna slag. På første delen var det gardar med grøne marker og endelause rekkjer med drivhus, både runde tunellar som bringebærdyrkarane på Vangsnes har, men og kantete. Dei skin ikkje i sola som dei på Vangsnes. Er vel så gamle at dei ikkje treng å visa seg fram.

Godt og vel halvvegs køyrde me gjennom ein by som i Storeboka er kalla «Eids-brunnen».  Eit koseleg namn. Minner om Eidslandet, Eidsvoll og Eidsnes ved Knarvik. Og så har dei meir sol her. Turistreklamen lokkar med 360 dagar sol for året. Slå den du! Det greier nok ingen av våre Eids-bygder. 5 dagar med regn i gjennomsnitt i året! Det er vel om lag det Vestlandet har hatt kvar veke denne sommaren. Såg forresten på nettavisa at det vart varsla frost i Noreg midt i juli! Eg tenkte på jordbæra mine og dei første bringebæra som er plukkande. Neste dag kom dementien: Det hadde ikkje vore frost likevel. 
 
Øydemarksskip såg me mest på skilta.
Altså må bærbøndene finna seg noko anna å bæra seg for. Eg har mange gode forslag: Prisane er alltid eit godt alternativ. Bærprisane er for låge. Den seine sommaren eit anna alternativ. Avlingane er for små i år. (Dei vart betre i fjor). Sesongen vert for lang og plukkarane vil heim til Polen og Estland og Litauen før alle bæra er komne på Fruktlageret. (I fjor derimot …)  Kanskje du kan skøyta på med nokre gode grunnar til? Ja, om du vil, altså!

Her er dei stive. Prisane, altså. Me kjøpte 400 gram kvitost i dag. Han kosta nokre og 50 kroner. Bringebærsyltetøyet er tre gonger så dyrt som hjå Lærum. Dei andre prisane minst så høge som heime uansett om du sparar på Spar eller brukar pengane dine på «Litt ditt». Men om butikkane heime kan skilta med stort utval av grønsaker og frukt, er det mykje meir her. Både vanlege grønsaker og slikt me ikkje er vane med heime. Både «didlar» og dadlar sier eg når eg ikkje veit namnet.
Ikkje rart folk klagar. Vanleg løn er om rundt 120 kroner timen, 8-10 timars arbeidsdag og to veker ferie for året. Arbeidsveka er frå søndagsmorgonen til fredagen i 14-15-tida.  I tillegg kan dei få ein fridag kvar månad for å ta seg av private ting dei resten månaden ikkje får gjort.

På denne tida av døgeret ser du både Dagsrevyen og Kveldsrevyen. Avisene las du med du venta på middagen, kjenner eg deg rett. Her får me korkje Sogn Avis, Bergens Tidende eller Hovudstads Posten som viktigaste avisa her i landet heiter. Revyane på TV er på innfødd språk og høyrest  kaudervelske ut. Men heldigvis fungerer nettet. Verdens gang ikkje går oss forbi her nede i halv-øydemarka enten me les Bergens Tidende, Norge i dag eller Strilen. 

Skund deg og skriv nokre ord til meg om det som skjer der heime. Ikkje det som står i avisene. Noko nytt om deg og dine.

                                                              Beste helsingar frå kona og meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar